Норвешкиот фармацевт Питер Молер (1793-1869), открил и за прв пат патентирал револуционерен метод за прочистување и производство на масло од црн дроб на бакалар, кој се користи до денешен ден.
Möller’s се продава како додаток во исхраната во аптеките низ Европа уште од 1854 год, и како таков е најдолготраен третман ко се продава ширум Европа.
Норвешкиот див бакалар(нор.Скреи) од страна на WWF(Светски фонд за див свет) и ICES (Меґународен совет за стражуване на морето) се смета како надобар вид на бакалар и исто така е најдобар природен извор на есенцијални масни киселини Омега-3 со значителна количина DHA и ЕРА.
Додека различни видови риба содржат макс. 2,5гр Омега-3 масни киселини на 100гр, норвешкиот црн дроб на бакалар содржи 18,5гр или 7,4 пати повеке.
Möller’s маслото од црн дроб на бакалар поминува низ многу строги контроли за прочистување:
- Бакаларот се лови во начистите ладни води ширум светот, прекрасниот Лофотен
- Нивото на ТОКСИНИ и нечистотии e сведено на минимум
- Маслото поминува низ не помалку од 8 контролни точки
- Ние користиме шишенце со зелено стакло за да го задржиме квалитетот што е можно подолго.
Маслото од црн дроб на бакалар на Möller’s има важни здравствени придобивки:
- Омега-3 полинезаситените есенцијални масни киселини, особено DHA и ЕРА, придонесува за правилен развој на мозокот, интелигенцијата, меморијата, способноста за решавање на проблеми, но исто така придонесува за правилна кардиоваскуларната функција, го регулираат холестеролот и триглицеридите.*
- Витаминот Д придонесува во развојот на здрави коски и заби, но исто така придонесува и за правилна функција на имунолошкиот систем.
- Витаминот А придонесува за подобрување на визуелната острина, но исто така и за нормална сончева функција.
- Витаминот Е придонесува за заштита на клетките од оксидативен стрес.